Zpět do obchodu

Registrace

Jak se lisuje čaj typu sheng pu-erh

Přemýšleli jste někdy, jak vzniká takový koláč pu-erhu nebo hei cha? My jsme si jeho výrobu vyzkoušeli na vlastní kůži. A jak to probíhalo?

Na počátku stála maocha ze severovietnamské provincie Ha Giang [há zán]. Maocha je v podstatě polotovar, který vzniká podobně jako zelený čaj. Na rozdíl od něj se ale u maocha úplně nezastaví proces zrání, a díky tomu je ideální pro výrobu čajů určených k archivaci. Protože byl náš čaj z Vietnamu, a ne z čínské provincie Yunnan (která má na označení pu-erh ochrannou známku), výsledný čaj nazýváme hei cha (když ale dáme stranou ochranné známky, v podstatě se jedná o sheng pu-erh).

 

maocha

A jak se tedy z maocha stane pu-erh nebo hei cha?

 

My jsme si zkusili výrobu stogramového koláče (bing cha). A tak jsme si navážili sto gramů maocha a ty jsme napařovali, aby lístky změkly a byly tvárné. Použili jsme k tomu napařovací válec (kovový s otvory ve dně) a napařovací nádobu s vroucí vodou (tu můžeme v domácích podmínkách nahradit hrncem a obráceným napařovačem na knedlíky, který obalíme alobalem tak, aby uprostřed zůstal otvor, na který pak položíme válec).

 

Do válce jsme nasypali připravený čaj a nechali ho 1–2 minuty napařovat, dokud nezměkl. Pak jsme přes válec natáhli speciální „ponožku“ a všechen čaj do ní přesypali.

 

Potom jsme čaj tvarovali na pevném podkladu a když jsme dosáhli koláčovitého tvaru, ponožku jsme zauzlovali a uzel zatlačit dovnitř koláče.

IMG_0484 (2).jpg

Koláč jsme pak dali pod lisovací kámen a v tu chvíli začal tanec. Aby se čaj správně a rovnoměrně slisoval, stoupli jsme si na kámen a vlastní vahou mu k tomu dopomohli. Nakonec jsme koláč nechali uschnout, vylovili ho z ponožky a voilà – takhle to dopadlo.